Pochodna funkcji
Kamil: Oblicz pochodną funkcji:
f(x) = (tgx)sin3x
Podpowie ktoś jak zacząć?
Nie mam pomysłu na 'pierwszy krok'
15 lis 10:26
ICSP: [f(x)g(x)]' = [eg(x) * ln(f(x))]' = eg(x) * ln(f(x)) * [g(x) ln(f(x))]'
15 lis 10:34
Kamil: Ok, dziękuję bardzo.
Zrobiłem tak, mógłbyś proszę sprawdzić czy dobrze?
f'(x)=[e
sin3x*ln(tgx)]' = e
sin3x*ln(tgx)*[sin3x*ln(tgx)]' =
| | 1 | | 1 | |
esin3x*ln(tgx)*[3cos3x*ln(tgx)*sin3x* |
| * |
| ] |
| | tgx | | cos2x | |
15 lis 10:45
ICSP: Wróć z wyrażeniem przed nawiasem do pierwotnej postaci oraz zamień jedno mnożenie na dodawanie
w nawiasie.
15 lis 10:51
Kamil: Nie wiem co masz na myśli "Wróć z wyrażeniem przed nawiasem do pierwotnej postaci"
A zamiana mnożenia na dodawanie to:
| | 1 | | 1 | |
esin3x*ln(tgx)*[3cos3x*ln(tgx)+sin3x* |
| * |
| ] |
| | tgx | | cos2x | |
15 lis 11:05
ICSP: 10:34 −> pierwszy znak =.
Przeszedłem z lewej do prawej ale również można przekształcić prawa stronę na lewa.
Wyrażenie przed nawiasem to f(x)
15 lis 11:13
Kamil: Aaa, okej dziękuję bardzo

Ostateczna postać :
| | 1 | | 1 | |
(tgx)sin3x*[3cos3x*ln(tgx)+sin3x* |
| * |
| ] |
| | tgx | | cos2x | |
15 lis 11:15
ICSP: Można już tak zostawić.
Ewentualnie można jeszcze skrócić cos(x) w drugim składniku sumy i pozamieniać na sec(x) i
cosec(x) aby pozbyć się widocznych ułamków,
15 lis 11:19
Kamil: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
15 lis 11:34