Rozwiązać równanie w Z_{100}
ktos: x2 − 6x + 5 = 0
Równanie to należy rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych Z100 czyli Z = {0, 1, ..., 99}
Myślałem żeby zrobić to w sposób następujący:
x2 − 6x + 5 = 0 /*20
20x2 − 20x = 0 /*5
0 = 0
Ale wyszła kompletna głupota i nie wiem jak inaczej sobie z tym poradzić. Jakaś podpowiedź?
14 lis 23:02
jc: x=1 lub x=5
14 lis 23:11
6latek: 20x2−20x≠0
Prosze nie kombinowac bo sie mozna zapetlic tylko robic normalnym sposobem
14 lis 23:37
jc: No dobrze, zapewne chodzi o rozwiązania modulo 100.
Jeśli tak, to mamy jeszcze 51 i 55.
14 lis 23:47
ktos: Ale skad to wynika, jest jakis sposob liczenia?
15 lis 02:50
ABC:
normalnie liczysz tak jak w każdym pierścieniu z dzielnikami zera − Z100 jest takim
pierścieniem
czyli z postaci (x−1)(x−5)=0 nie wynika jedynie x=1 lub x=5 , ale mogą zachodzić przypadki że
jeden z nich jest dzielnikiem zera ( możesz na palcach sprawdzić wszystkie możliwości, dużo
ich nie ma :2,4,10,25,50)
15 lis 08:13
ABC: jeszcze 5 i 20
15 lis 08:14
jc: ... i oczywiście 0 i 1. Razem 9.
15 lis 08:20