ekstrema lokalne
abc: Wyznacz ekstrema lokalne podanej funkcji. Rozstrzygnij, czy są to minima czy
maksima.
f(x)= sin3x + cos3 x
14 lis 19:41
Jerzy:
Zacznij od pochodnej.
14 lis 19:43
abc: pochodna wyszła mi f '(x)= 3sinxcosx(sinx−cosx)
14 lis 20:11
Jerzy:
| | 1 | |
Teraz szukaj jej miejsc zerowych i wskazówka: sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | |
14 lis 20:21
abc: wyszło mi x0 = pi/2 *k lub x0 = pi/4 + 4kpi
14 lis 20:26
jc: | | (3−2sin2x) sin x | |
f(x−π/4)= |
| |
| | √2 | |
a najlepiej spojrzeć na wykres.
14 lis 21:03