kerajs: Załóżmy że chcę rozmieścić 6 kul w 3 rozróżnialnych pojemnikach tak, aby w każdym była co
najmniej 1 kula. Ilość takich rozmieszczeń jest równoważna liczbie rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3=6 w liczbach naturalnych dodatnich .
Mogę wypisać rozwiązania podając trójki x
1,x
2,x
3:
4,1,1
3,2,1
3,1,2
2,3,1
2,2,2
2,1,3
1,4,1
1,3,2
1,2,3
1,1,4
i je zliczyć (jest ich 10)
Inne podejście to liczbę 6 przedstawić jako sumę jedynek 1+1+1+1+1+1. Aby dostać dowolne
rozwiązanie wystarczy dwa plusy zamienić na przecinki (np: 1,1+1,1+1+1 albo 1+1+1+1,1,1)
Czyli ilość rozwiązań to ilość wyborów dwóch plusów (o jeden mniej niż niewiadomych) z pięciu
| | | | | | | |
(o jeden mniej niż znana suma). | =10 albo | = | =10 |
| | | | |
Ogólnie:
Liczba rozwiązań równania: x
1+x
2+...+x
m=n gdzie n≥m w liczbach naturalnych dodatnich to:
A co jeśli mam znaleźć liczbę rozwiązań równania: x
1+x
2+x
3=6 w liczbach naturalnych (zero
uznaję za naturalne) ?
Wtedy robiąc podstawienie:
t
1=x
1+1
t
2=x
2+1
t
3=x
3+1
mam znaleźć liczbę rozwiązań równania: t
1−1+t
2−1+t
3−1=6 w liczbach naturalnych dodatnich. To
| | | |
jest już proste i z tekstu powyżej wiem że ilość ta to: | =28. |
| | |
Ogólnie:
Liczba rozwiązań równania: x
1+x
2+...+x
m=n w liczbach naturalnych (albo rozmieszczeń n
| | | |
takich samych kul w m różnych pudłach) to: | |
| | |
kerajs: Widzę, że zrobiłem literówkę, Ostatnie zdanie powinno wyglądać tak:
Ogólnie:
Liczba rozwiązań równania: x
1+x
2+...+x
m=n w liczbach naturalnych (albo rozmieszczeń n
| | | |
takich samych kul w m różnych pudłach) to: | . |
| | |