14 lis 17:53
6latek: Metody
a) numeryczna
b) styczych i siecznych
c) Grafiego
Najlepiej na tym forum takie rownania rozwiazuje
Mariusz
Zwlaszcza ze nikomu nie chce sie tego rozwiazywac bo to co to duzo mowic pracochlonne.
Mamy taka postac
ax
3+bx
2+cx+d=0
Doprowadzamy to rownanie do postaci
z
3+pz+q=0
Robimy to w ten sposob
Dzielimy nasze rownanie przez a (u nas 4 )
wtedy
Robimy podstawienie
Po wymnozeniu dostaniesz postac
| | −b2+3ca | | 2b2−9abc+27a2d | |
z3+ |
| z+ |
| =0 |
| | 3a2 | | 27a3 | |
Mamy postac
z
3+pz+q=0
Teraz liczysz delte
Tutaj powinna wyjsc dodatnia bo masz jeden rzeczywisty i dwa zespolone
Potem mozesz policzyc pierwiastki ze wzorow Cardana po powrocie do posdtawienia .
14 lis 19:43
6latek: Mariusz pewnie poda sposob trygonometryczny
Jest jeszce metoda iteracyjna Newtona
Jednak najszybciej takie rownanie
x3+px+q=0
rozwiazuje sie za pomoca tablic
Polecane sa tablice rosyjskie
B.M Szumiagskij Tablicy dla reszenija kubiczeskich urawnieij metodom osnow . Moskwa 1950r
Tylko kto takie rownania teraz rozwiazuje i jak duzo ?
14 lis 19:53
ABC:
ja sobie parę lat temu rozwiązałem trochę dla porównania różnych metod, zadziwiasz mnie znowu,
myślałem że tylko ja w Polsce mam te tablice o których piszesz
14 lis 21:06
Mariusz:
(4x
3 − 30x
2 + 35x − 50 = 0) *2
8x
3−60x
2+70x−100=0
(2x−5)
3=8x
3−60x
2+150x−125
(2x−5)
3−40(2x−5)=(8x
3−60x
2+150x−125)−(80x−200)
(2x−5)
3−40(2x−5)=8x
3−60x
2+70x+75
(2x−5)
3−40(2x−5)−175=8x
3−60x
2+70x−100
z=2x−5
z
3−40z−175=0
z=u+v
(u+v)
3−40(u+v)−175=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3−40(u+v)−175=0
u
3+v
3−175+3uv(u+v)−40(u+v)=0
| | 40 | |
u3+v3−175+3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3−175=0
u
3+v
3=175
u
3+v
3=175
| | 175 | | 30625 | | 64000 | |
(t− |
| )2− |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 27 | |
30625
27
214375
61250
826875
| | 175 | | 826875−256000 | |
(t− |
| )2− |
| |
| | 2 | | 108 | |
| | 18900−60√68505 | | 18900+60√68505 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
u+v= |
| (3√18900−60√68505+3√18900+60√68505) |
| | 6 | |
| | 1 | |
2x−5= |
| (3√18900−60√68505+3√18900+60√68505) |
| | 6 | |
| | 1 | |
2x= |
| (30+3√18900−60√68505+3√18900+60√68505) |
| | 6 | |
| | 1 | |
x= |
| (30+3√18900−60√68505+3√18900+60√68505) |
| | 12 | |
Pozostałe pierwiastki są zespolone
6latek , sposób trygonometryczny można podać wtedy gdy ta "delta"
wychodzi ujemna
Łatwiej byłoby poszukać tych tablic gdybyś zapisał ich nazwę cyrylicą
Damian, poczytaj sobie
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
Gdybyś miał jakieś pytania to pisz
14 lis 23:02
Damian#UDM: Ja piernicze,
Mariuszu znowu mnie zadziwiasz

Moja głowa przy Twoich rozwiązaniach
takich zadań jest totalnie rozwalona

Dziękuję za pomoc, jak coś to się odezwe
18 lis 05:05
6latek: Czyli jak to zwykle bywa
Jesli samemu rozwiazesz iles tam takich rownan to tez bedziesz niesamowity
Dbaj o siebie na studiach i dobrze sie odzywiaj .
18 lis 10:02