granica funkcji
Matik: | | 2x−8 | | x ln2 − 7 | |
lim x→3 |
| dochodze do postaci |
| i nie wiem co dalej. wynik to |
| | x−3 | | x−3 | |
8ln2
14 lis 17:46
wredulus_pospolitus:
a jak dochodzisz do tej postaci ?
14 lis 17:47
ICSP: | | 2x−3 − 1 | |
f(x) = 8 * |
| → 8*ln(2) = ln(28) |
| | x−3 | |
14 lis 17:51
Jerzy:
Masz wyraźnie problem z pochodnymi.
14 lis 17:51
Matik: | | ax−1 | | | |
ze wzoru |
| =lna wiec wyszlo |
| |
| | x | | x−3 | |
14 lis 17:56
Jerzy:
Ile wynosi pochodna z 2x − 8 ?
Ile wynosi pochodna z x − 3 ?
14 lis 18:07
Matik: jestem z tyłu z pochodnymi ale my i tak nie możemy tego robić regułą l'Hospitala.
tak czy siak zrozumialem już jak ICSP to rozwiązał
14 lis 18:11