pomocy!
Paula: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a) a2= 2 , a4= 6
b) a2= 0 , a5= 9
1 mar 15:11
Noah: pomoge
1 mar 15:14
Paula: dziękuje! to dla mnie ważne!

jak możesz to pisz wzory przy okazji bo jestem zakuta pała nie kiedy i zdarza mi sie czego nie
rozumieć!
1 mar 15:15
Noah: a
3=a
2+r
a
4=a
3+r Odejmujemy dol od gory i mamy:
a
3−a
4=a
2−a
3
2a
3=a
2+a
4
a
2=2 a
3=4 a
6=6 zatem r=2 czyli a
1=0
1 mar 15:18
Noah: ok
1 mar 15:18
Noah: czyli chyba taki zapis bedzie an+1=an+2 gdzie n∊N
1 mar 15:19
Paula: dziękować!
1 mar 15:20
Paula: jeszcze jedno zadanie!

oblicz sumę s
12 ciągu arytmetycznego a
n
a) a
1=2 , a
10= 29
1 mar 15:20
Noah: obiad mialem

a
n=a
1+(n−1)r
a
10=a
1+8r
r=3
a
12=a
1+11r
a
12=35
1 mar 16:55
Paula: ok dziękuje

jesteś jeszcze?
1 mar 17:02
Noah: jestem
1 mar 17:03
Paula: tak więc może Tobie uda wytłumaczyć mi sie to zadanie bo go nie rozumiem
1 mar 17:04
Noah: ktore?
1 mar 17:04
Paula: POMOCY dla jakiej wartośći x liczby: a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
| | x+1 | |
a) a=x−2 , b= |
| , c= 5x |
| | 3 | |
b) a= −16 , b= 3x , c= x62
1 mar 17:05