agulcia: bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania z trygonometri .Bardzo bym prosiła o zapis
szczegółowy tzn. krok po kroku poniewaz mam egzamin i chce sie tego nauczyc. Podaje
zadanie.
OBLICZ WARTOSCI POZOSTAŁYCH FUNKCJI TRYGONOMETRYCZNYCH KATA α :sinα=2/5,
ctgα=3/4,ctgα=3/5,cosα=1/4,tgα=12/5 bardzo prosze o pomoc
20 lis 13:59
Ania_nt: a) Korzystamy z:
sin2α+cos2α=1
sinα=2/5⇒sin2α=(2/5)2=4/25
podstawiamy 4/25+cos2α=1⇒cos2α=0,84⇒cosα=sqrt(0,84)
20 lis 16:45
Ania_nt: tgα=sinα/cosα
mamy już sin i cos, więc podstawiamy do wzoru
ctgα=1/tgα=cosα/sinα
również podstawiamy.
Radzę sobie przypomnieć zależności między funkcjami trygonometrycznymi, jak coś nadal
będzie niejasne to pisz, pomogę

1. sin2x + cos2x = 1
2. tgα=sinα/cosα
3. ctgα=1/tgα=cosα/sinα
4. tgα*ctgα=1
20 lis 16:49
agulcia: dziekuje bardzo za pomoc i rade

))))))))))))
20 lis 18:21
Ania_nt: polecam się na przyszłość
20 lis 19:02