Oblicz Równana zespolone
jjjj: z2+z+1+i=0
14 lis 15:29
kerajs: Widać że −i jest pierwiastkiem tego równania. Drugi pierwiastek dostaje się automatycznie z
podzielenia lewej strony przez z+i
14 lis 15:32
ICSP:
z2 + 1 + z + i = 0
(z + i)(z − i) + (z+i) = 0
(z+i)(z +1 − i) = 0
z = −i v z = −1 + i
14 lis 15:36
jjjj: a można to zrobić jako deltę?
14 lis 15:40
ICSP: Jesteś z SND (Sekty Nieśmiertelnej Delty) ?
14 lis 15:41
jjjj: tak
14 lis 15:41
ICSP: Δ = 1 − 4 − 4i = 1 − 2*1*(2i) + (2i)2 = (1 − 2i)2
z1 = ...
z2 = ...
14 lis 15:45
jjjj: a dlaczego jak ja liczyłam to po wierszu 1 − 4 − 4i miałam −3 − 4i?
14 lis 16:08
Jerzy:
To jest to samo.
14 lis 16:11
jjjj: ale nie da się teraz opuścić pierwiastka to mam z1 i z2 liczyć z pierwiastkiem czy jak?
14 lis 16:18
Jerzy:
A jak liczysz pierwiastki trójmianu kwadratowego po obliczeniu Δ
14 lis 16:33
Jerzy:
√Δ = 1 − 2i
14 lis 16:40
6latek: z=−3−4i
a=−3
b=−4
sgnb=+1 dla b≥0
sgnb=−1 dla b<0
| | a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
z1= +√ |
| +isgnb √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −a+√a2+b2 | | −a+√a2+b2 | |
z2= −√ |
| + isgnb √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 lis 16:42
jjjj: Przepraszam, że zadaję tak głupie pytania, ale skąd Ci się wzięło 1−2i. Rozumiem, że to jest
pierwiastek z delty, ale jak rozbiłeś −3−4i?
14 lis 16:46
6latek: Masz dwa pierwiasktki z delty
Teraz do obliczenia z1i z2 bierzesz obojetnie ktory badz
Tam wyzej zeby nie bylo nieporozumien powinien byl oznaczyc
zΔ1 i zΔ2
14 lis 16:48
Jerzy:
Cześć

, prościej:
| | −1 − 1 + 2i | |
z2 = |
| = −1 + i |
| | 2 | |
14 lis 16:49
Jerzy:
Człowieku, √Δ = 1 − 2i i liczysz pierwiastki trójmianu kwadratowego jak dla liczb
rzeczywistych.
14 lis 16:52
6latek: Wzory na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej masz wyprowadzone np w ksiazce
Marceli Stark Rozwiazywanie rownan algebraicznych
(1−2i)2= −3−4i (ale na to trzeba wpasc jesli jest sie w tym dobry )
14 lis 16:52
6latek: Dobry wieczor
Jerzy
14 lis 16:53
jjjj: Dziękuję 6latek. Możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego Jerzy w z2 podmienił − na + ?
14 lis 17:00
6latek: Podziekuj Jerzemu tez za pomoc
z
2= pisze tylko licznik
z
2= −1−(1−2i)= −1−1+2i mozna to dalej rozpisac −2+2i= 2(−1+i) i potem te 2 z licznika i
mianownika skracasz
14 lis 17:05
Jerzy:
−(1 − 2i) = −1 + 2i
14 lis 17:06
6latek: Teraz odpocznij i potem zjesz dobry posilek
14 lis 17:06
ABC:
6 latek czy ty nie pisałeś kiedyś tych wzorów 16:42 na forum matematyka.pl ?
Liczba ludzi w Polsce którzy je znają jest nieduża , a tam ktoś napisał i to nie byłem ja
14 lis 17:18
6latek: Dobry wieczor
ABC 
Nie . To nie bylem ja. Na tym forum raz czy dwa poprosilem o pomoc .
Takze wydrukowalem sobie wzory z trygotometrii (byly w jednym miejscu)
14 lis 17:26