Stereometria
Dream: Ramiona trapezu opisanego na okręgu są równe 13 i 15 a pole trapezu wynosi 168. kąty przy
dłuższej podstawie trapezu są ostre .Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu tego
trapezu wokół prostej zawierającej dłuższą podstawą
14 lis 13:33
wredulus_pospolitus:

czworokąt opisany na okręgu −> 13+15 = suma podstaw = 2b + a + c
| | suma podstaw *h | |
Ptrapezu = |
| = 168 −−−> h =  |
| | 2 | |
z tw. Pitagorasa
a =
√132 − h2 =...
c =
√152 − h2 =...
więc b = ...
| | 1 | |
V = |
| πr2(a+c) + πr2*b = ... |
| | 3 | |
14 lis 13:41
z: 35/3πr2
1 mar 15:49