granica
paralityk: Oblicz granicę
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim [n( |
| + |
| + |
| +...+ |
| )] |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+3 | | n2+n | |
x−−>niesk.
zakładam, że trzeba tu wzoru na sumę ciągu a potem tw. o trzech ciągach
ale jakoś nie za bardzo potrafię znaleźć ciągi ograniczające
14 lis 13:24
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
n*( |
| +....+ |
| ) ≤ an ≤ n*( |
| + .... + |
| ) |
| | n2+n | | n2+n | | n2+1 | | n2+1 | |
14 lis 13:28
paralityk: i skoro oba ciągi są stałe, to sumą obu tych ciągów będzie po prostu n * wyraz?
14 lis 13:45
paralityk: czyli 1/n
14 lis 13:47
wredulus_pospolitus:
nie ... będzie
| | n | | n | |
1 < − n* |
| ≤ an ≤ n |
| −> 1 |
| | n2+n | | n2+1 | |
14 lis 13:49
paralityk: @wredulus
pospolitus
| | 1 | | 1 | |
Snlewy = n * |
| = U{n}{n2+n = |
| |
| | n2+n | | n+1 | |
| | n | |
granica z tej sumy, to n * Snlewy = |
| czyli dąży do 1 |
| | n+1 | |
| | 1 | |
Snprawy = n * U{1}{n2 = |
| |
| | n | |
granica z tej sumy, to n * Sn
prawy = 1
i teraz tw. o trzech ciągach
mi się wydaje, że dobrze...
14 lis 13:55
paralityk: masz ci los, co to się porobiło...
14 lis 13:56