Oblicz granicę
Jeszcze student: Oblicz granicę:
lim x−>0 (4x−1)/x
lim x−>x0 tgx (tutaj wyszło mi sin(x−x0)/cosx*cosx0 *(x−x0) i nie wiem jak doprowadzić do
1/cos2x
Pozdrawiam!
14 lis 11:12
wredulus_pospolitus:
a skąd to (x − x
0)

de'Hospitala miałeś
14 lis 11:32
wredulus_pospolitus:
lim{x − > xo) tgx <−−− tu raczej pochodną funkcji f(x) = tgx z definicji masz policzyć, a
nie taką granicę co napisałeś
14 lis 11:34
Jeszcze student: No właśnie z definicji. Nie mieliśmy hospitala...
"Korzystając z definicji obliczyć pochodne podanych funkcji w punkcie x0
Nic więcej dane nie ma
Są dwa wzory dane do tego
f'(x0) = lim (x−>x0) (f(x) − f(x0))/(x−x0) albo lim h−>0 f(x+h)−f(x0)/h
14 lis 12:37
wredulus_pospolitus:
no to widzisz ... chodzi o wyznaczenie POCHODNEJ, a nie policzenie granicy strickte granicy.
Jest to ZASADNICZA różnica
14 lis 12:41
wredulus_pospolitus:
b)
| | f(x+h) − f(x) | | tg(x+h) − tgx | |
limh−>0 |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | | sin(x+h) | | sinx | |
| − |
| | | cos(x+h) | | cosx | |
| |
= lim |
| = (*) |
| | h | |
sin(x+h) = sinxcosh + sinhcosx
cos(x+h) = cosxcosh − sinxsinh
więc mamy (*) = lim
| | | (sinxcosh + sinhcosx)*cosx − sinx(cosxcosh − sinxsinh) | |
| | | cosx(cosxcosh − sinxsinh) | |
| |
|
| = |
| | h | |
| | | sinh(cos2x + sin2x) | |
| | | cosx(cosxcosh − sinxsinh) | |
| |
= lim |
| = |
| | h | |
| | sinh | | 1 | | 1 | | 1 | |
= lim |
| * |
| = 1* |
| = |
| |
| | h | | cosx(cosxcosh − sinxsinh) | | cosx(cosx*1 − sinx*0) | | cos2x | |
14 lis 12:51
Jeszcze student: Wow, chyba bym sam na to nie wpadł, dzięki bardzo
14 lis 13:09