znajdz rownanie prostej
mon: Znajdź równanie prostej w postaci parametrycznej
przechodzącej przez punkt P(2,3,1)
równoległej do płaszczyzny π: x−y+7z−1=0
i przecinającej się z prostą:
{x−2y−5z−7=0
{2x+y+1=0
Zamieniłam tą prostą na postać parametryczną:
x=3t
y=−11t−1
z=5t−1
t∊R
I podstawiłam punkt P do równania na prostą, której szukam
i nie wiem co dalej
14 lis 10:10
jc: Nie rozumiem, dlaczego w szkole pomija się znak równości.
Zapiszmy porządnie: P=(2,3,1).
Płaszczyzna równoległa do płaszczyzny: x−y+7z=1 przechodząca przez punkt (2,3,1):
x−y+7z = 2−3+7=6.
Drugi punkt prostej leży na przecięciu trzech płaszczyzn:
x−y+7z=6
x−2y−5z=7
2x+y=−1
14 lis 11:04
jc: Rozwiązanie = Q=(6/5, −17/5, 1/5)
Q−P=(4/5, −20/5, 4/5) || (1,−5, 1)
Prosta przechodząca przez P i Q: (x,y,z)=(2,3,1) + t(1,−5,1)
Sprawdź rachunki.
14 lis 11:14