przestrzenie wektorowe
tom123: hej czy mógłby mi ktos wytlumaczyc te zadanka bo nie bylo mnie na wykładzie i nie mam pojęcia
jak sie za to zabrać
Zadanie 1
Sprawdź, które z następujących podzbiorów stanowią podprzestrzenie podanych przestrzeni
wektorowych:
a) A={w:w(0)+w(1)=0}, dla R[x],
b) B={f:f(−1)+f(2)≤10}, dla F(R,R).
Zadanie 2
Zbadaj, które z układów wektorów należących do R3 są liniowo niezależne?
a) B1:(2,−1,3),(5,5,−6),(3,1,0),
b) B2:(1,3,−2),(4,0,−3),(−1,6,5).
Czy B1 lub B2 jest bazą R3? Uzasadnij. Zapisz współrzędne wektora (−3,12,4) w tych z podanych
układów, które są bazami R3
14 lis 09:16
ABC:
zapoznałeś się z wykładem na którym nie byłeś? rozumiesz te pojęcia?
i czy rozumiesz jak pokazujemy że coś jest strukturą z warunkami kwantyfikatora "dla każdego"
a jak pokazujemy że coś taką strukturą nie jest?
14 lis 09:22