Rozwiąż równanie wymierne i nierówność wymierną
Kasia: 1.) "Rozwiąż równanie wymierne" i
2.) "Rozwiąż nierówność wymierną"
1.)
| 3 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x3 + 8 | | x2 − 4 | | x2 − 2x + 4 | |
2.)
| 1 | | 2 | | 1 − 2x | |
| − |
| ≤ |
| |
| x + 1 | | x2 − x + 1 | | x3 + 1 | |
Z góry dziękuję za to i za poprzednie zadanie
13 lis 17:20
wredulus_pospolitus:
zauważ, ze:
x3 + 8 = (x+2)(x2 − 2x + 4)
x2 − 4 = (x−2)(x+2)
teraz wszystko na jedną stronę, wspólny mianownik ... do jednego ułamka i sprawdzasz kiedy
licznik = 0
13 lis 17:31
wredulus_pospolitus:
nierówność −−− bardzo podobnie
zauważ, że
x3 + 1 = (x+1)(x2 − x + 1)
wspólny mianownik ... itd.
13 lis 17:31
wredulus_pospolitus:
Kasiu −−− wzory skróconego mnożenia się kłaniają
13 lis 17:31