Roziwąż rówananie:
Zakub: Roziwąż rówananie:
x/3 + x+1/3 + x+2/3+.....+ x+200/3 = 2010
13 lis 15:25
wredulus_pospolitus:
| x | | x+1 | | x+2 | | x+200 | |
| + |
| + |
| + .... + |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
13 lis 15:26
Zakub: tak, coś takiego
wyłączyłem 1/3 i wyszło mi x + x+1+x+2+....+x+200=2010
pózniej mnożę razy 3 i obliczam szereg
wychodzi mi x2 + 300x + 20 000=6030
i na tym się zatrzymuję bo delta < 0
13 lis 15:31
wredulus_pospolitus:
a skąd ta lewa strona?
| | 1 | | 1 | | 0+200 | |
L = |
| ( 201x + 0+1+2+....+200) = |
| ( 201x + |
| *201) = |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| | 201 | |
= |
| (x + 100) = 2010 = P |
| | 3 | |
stąd:
x + 100 = 30 −−−> x = −70
13 lis 15:33
chichi:
| x | | x+1 | | x+2 | | x+200 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =2016 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x+(x+1)+(x+2)+...+(x+200)=6030
Lewa strona = suma ciągu arytmetycznego o różnicy równej 1
| | a1+an | | 2a1+(n−1)r | |
Sn= |
| *n lub Sn= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
13 lis 15:33
ABC:
licz jak młody Gauss , wychodzi x=−90
13 lis 15:35
chichi:
n=201
| | x+x+200 | |
L= |
| *201=(x+100)*201 |
| | 2 | |
(x+100)*201=6030 / : 201
x+100=30 ⇒ x=−70
13 lis 15:39
Zakub: jeszcze pytanko, dlaczgo n =201?
13 lis 15:40
wredulus_pospolitus:
| | x+0 | | x + 200 | |
pierwszy element to |
| ostatni element to |
| |
| | 3 | | 3 | |
to ile jest tych elementów
13 lis 15:41
ABC:
tak to jest jak sie w głowie liczy i zapomni o jeszcze jednym iksie
13 lis 15:41
Zakub: okej, już nie było pytania, dzięki
13 lis 15:41
chichi: jeżeli tego nie widzisz, to:
an=a1+(n−1)*r
an=x+200, a1=x, r=1
x+200=x+(n−1)*1
200=n−1 ⇒ n=201
13 lis 15:42