zadanie z logarytmów na poziomie rozszerzonym
krzychu: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania 174.
b) log2(3x+1 + 1) > 1 + log2(9x − 2)
wyznaczam dziedzinę:
D: 3x+1 + 1 > 0 ∧ 9x − 2 > 0 ⇔ x ∊ R ∧ 9x > 2
log2(3x+1 + 1) > 1 + log2(9x − 2)
log2(3x+1 + 1) > log22 + log2(9x − 2)
log2(3x+1 + 1) > log2[2(9x − 2)]
3x+1 + 1 > 2*9x − 4
niech 3x = t, t>0 wtedy:
3t + 1 > 2t2 − 4
2t2 − 3t − 5 < 0
Δ = 49
√Δ = 7
t1 = 5/2
t2 = −1 ∧ t>0 ⇒ t2 ∊ ∅
3x = 5/2 ⇒ log35/2 = x
I teraz nie wiem za bardzo, co mam dalej zrobić. Wiem, że powinien wyjść przedział, jeden
pierwiastek to log35/2, ale co z drugim? Podejrzewam, że popełniłem gdzieś błąd.
Odpowiedź to x ∊ (log2√2, log35/2)
13 lis 11:32
Słoniątko:
nie pisz t∊∅ kto was tak uczy?
rozwiązuj nierówność do końca i przecinaj rozwiązanie z warunkiem t>0
13 lis 11:45
a7:

nie jestem pewna, ale w dziedzinie x∊(log
3√2,
∞)
| | 5 | |
a tam, gdzie masz podstawienie t x∊(−∞, log3 ( |
| )) |
| | 2 | |
| | 5 | |
i w części wspólnej z dziedziną wychodzi x∊(log3√2,log3 ( |
| )) |
| | 2 | |
(?)
13 lis 11:50
13 lis 12:03
krzychu: Dziękuję bardzo a7! Bardzo było to pomocne, w porównaniu do użytkownika Słoniątko, który
zamiast pomóc, zastanawia się kto uczy pisać t∊∅... Nie o tym było zadanie XD
13 lis 12:14
6latek: I ma racje co do tego
napewno uczyl Cie takiego zapisu nauczyciel? czy sam gdzies przeczytales w internetach?
jesli nie jestes pewien jak uzywac taich zapisow to ich nie uzywaj
jesli wyszlo t=−1 to nalezalo napisac (Nie nalezy do rozwiazan )
13 lis 12:17
Damian#UDM: Czemu nie można tak zapisać?
Dziedzina dla t to (0, ∞)
t2=−1 , czyli t2 nie należy do dziedziny (0, ∞)
równanie to jest sprzeczne,
nie można tego zapisać w ten sposób?
t2 ∊ ∅
czemu?
14 lis 19:12