Czy opis słowny jest wystarczającym dowodem, że dana relacja ma daną własciwość?
Shizzer: Zbadać, czy relacja podzielności | w zbiorze liczb całkowitych jest antysymetryczna.
Antysymetryczność: ∀a, b ∊ ℤ : (a | b ∧ b | a) ⇒ a = b
Czy wystarczy, że opiszę to słownie? Na przykład tak:
Relacja podzielności | w zbiorze liczb całkowitych jest antysymetryczna, ponieważ w zbiorze
liczb całkowitych a jest dzielnikiem b i b jest dzielnikiem a wtedy i tylko wtedy gdy a = b.
W szczególności gdy operujemy na zbiorze liczb całkowitych i a ≠ b to prawdziwym może być
formuła (a | b ∨ b | a), ale zawsze fałszywa jest formuła, że (a | b ∧ b | a).
12 lis 18:08
ICSP: a = 1 , b = −1
12 lis 18:12
ABC:
2|−2 oraz −2|2 ale z tego wcale nie wynika że −2=2
ale papier jak mówią jest cierpliwy i przyjmie twoje słowa
12 lis 18:13
Shizzer: Rozumiem swój błąd.
A czy ten powyższy opis słowny byłby wystarczający gdybym badał antysymetryczność relacji na
zbiorze ℕ?
12 lis 18:16
ite:
∀{a,b∊ℕ
+: (a|b ∧ b|a) ⇒ a=b
Gdybyś badał antysymetryczność relacji na zbiorze ℕ, można by podzielność zapisać tak:
a=b*k ∧ b=a*m gdzie k,m∊ℕ
+
stąd wniosek
k*m=1 → k=1 ∧ m=1
12 lis 19:56
Shizzer: Dziękuję za pomoc ite!
12 lis 20:35