Dla jakich liczb a, b i c
Myśliciel: Dla jakich liczb a, b i c wielomiany x3 − 12x + a oraz (x + b)2(x + c) są równe?
12 lis 16:53
znak: Dwa wielomiany są równe wtedy, gdy współczynniki przy odpowiednich potęgach x−sa są równe. Więc
smaruj układ równań i rozwiązuj
12 lis 16:55
ICSP: W(x) = (x+b)2(x+c) = x3 + (2b+c)x2 + (b2 + 2bc)x + b2c = x3 − 12x + a
Porównując współczynniki:
x3 : 1 = 1
x2 : 2b + c = 0
x1 : b2 + 2bc = − 12
x0 : a = b2c
czyli masz układ równań:
2b + c = 0
b2 + 2bc = − 12
a = b2c
12 lis 16:57
6latek: W(x)= x3−12x+a
P(x)= (x+b)2(x+c) −Proponuje najpierw wymnozyc ten wielomian i uporzadkowac
12 lis 16:58
Myśliciel: Dziękuję Wam za pomoc
12 lis 16:59