Zbadaj liniową niezależność zbioru wektorów:
FML: Zbadaj liniową niezależność zbioru wektorów w R2:
v1 = [0,2]
v2 = [1,0]
v3 = [−1,1]
Zrobiłem sobie z tego macierz:
0 1 −1
1 0 1
I otrzymałem układ:
a3 = s
a2 = s
a1 = −s
przy s należącym do R
I teram pytanie.. czy mój wniosek jest poprawny:
Dla s = 0 układ jest liniowo niezależny
Dla s = R\{0} układ jest liniowo zależny
Z góry dzięki.
12 lis 16:49
ABC:
Ponieważ wymiar R2 wynosi 2 , dowolny układ złożony z trzech wektorów będzie liniowo zależny .
gdybyś chwilę pomyślał ... przecież w układzie wektorów nie ma parametru , więc rozwiązanie
musi być albo−albo
jest lub nie jest
12 lis 17:14
FML: Staram się myśleć jak mogę.. niestety definicje niepokryte przykładami nie mają dla mnie
żadnego sensu :'(
12 lis 17:21