matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
niee rozumiem
matek:
Kąt α jest ostry i cos α
8
17
.Oblicz
√
tg
2
α+1
kto pomoże nie kumam kompletnie o co tu chodzi
1 mar 14:12
Noah:
α (0 ; 90)
8
cosα=
17
√
tg
2
α+1
=
sin
2
α
tg
2
α=
cos
2
α
sin
2
α=1−cos
2
α
1−cos
2
α
tg
2
α=
cos
2
α
8
cosα=
17
dalej wiesz jak zrobic?
1 mar 14:21
Bogdan:
Można uprościć obliczenia, (bez utraty poprawności wyniku można nawet nie oznaczać boków trójkąta 8x, 17x) a =
√
17
2
− 8
2
= 15 tgα = ...
1 mar 14:26