MACIERZ ODWROTNA
bluee: Obliczyć A−1BA, ABA−1, det B, det (A−1BA) jeśli
2 −1 1 2 −1 0
A= 0 1 3 B = 3 1 0
0 0 1 −1 2 2
Wychodzi mi tak
1/2 −1/2 −2
A−1= 0 1 −3
0 0 1
Czy to jest Ok? Liczę metodą uzupełnień algebraicznych, det A=2. Wynik końcowy mi się
nie zgadza, więc zakładam, że już tutaj mam cos nie tak. Czy ktoś mógłby spojrzeć?
12 lis 16:25
ICSP: wrzuciłem do excela
| | 1 | |
pierwszą rząd , drugi element = |
| |
| | 2 | |
Reszta dobrze
12 lis 16:31
bluee: Masz rację nie wiem skąd wziął mi się ten minus

9/2 −4 −4
6 −5 −6
−1 2 2
To moje A
−1B, potem po przemnożeniu przez A wychodzi mi wyniki nie zgodny z odp...
Może to tutaj jest coś nie tak.
12 lis 16:40
ICSP: nie masz excela zainstalowanego ?
12 lis 16:42
ICSP: iloczyn dobry
12 lis 16:50
bluee: Ok znalazłam błąd

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedź z Excelem xD
12 lis 17:07
Mariusz:
Excel płatny ale można ściągnąć darmowy zamiennik
12 lis 21:50
Mariusz:
W systemie Windows macie kompilator C#
Oto jego położenie w systemie
C:\Windows\Microsoft.NET\Framework64\v4.0.30319
ICSP napisz dla bluee program do odwracania i mnożenia macierzy
12 lis 21:57