granica
martyna: jaka bedzie gramica
lim xx→∞ arctg 3x ?
a jaki przy x →−∞
12 lis 12:13
wredulus_pospolitus:
narysuj sobie wykres f(x) = arctg (x) i sama odpowiesz sobie na to pytanie
12 lis 12:15
martyna: w plus niekonczonosc pi/2 ? mimo ze to arctg 3x?
12 lis 12:37
wredulus_pospolitus: tak
a co robi (3x) ... 'zagęszcza' wykres względem osi OY ... ale asymptota pozostaje taka sama
| | 1 | | 1 | |
to tak samo jak masz f(x) = |
| i g(x) = |
| ... asymptoty poziome pozostają bez |
| | x | | 3x | |
zmian
12 lis 12:52