Kolorownie
DAniel: Ile jest takich kolorowań 13 ponumerowanych krzeseł przy okrągłym stole przy pomocy 4 kolorów,
że żadne dwa sąsiednie siedzenia nie są w tym samym kolorze (dopuszczamy kolorowania, w
których nie wykorzystujemy wszystkich 4 kolorów).
12 lis 11:52
wredulus_pospolitus:
Pierwsze krzesło malujemy na 4 możliwości, drugie na 3 możliwości, trzecie na 3 możliwości,
itd. , aż do JEDENASTEGO gdzie rozpatrujemy dwa przypadki:
1) ma ten sam kolor co pierwsze krzesło (1 sposób) wtedy dwunaste na 3 sposoby
2) ma inny kolor niż pierwsze krzesło (2 sposoby) wtedy dwunaste na 2 sposoby
czyli mamy:
4*39*(1*3 + 2*2)
12 lis 12:03
DAniel: Dzięki
12 lis 12:16
wredulus_pospolitus:
oczywiście ... pojebałem −−− bo przyjąłem że trzynaste krzesło = pierwsze

4*3
10(1*3 + 2*2)
12 lis 12:17
kerajs: a) Czyli dla n>2 ilość pokolorowań to 28*3n−3 ?
b)Czy powyższe przypadki 1) i 2) występują równie często?
PS
Ja stawiałbym raczej na 3n+3(−1)n
12 lis 14:49
kerajs: Nie dziwi mnie, że autorzy tematów nie są zainteresowani poprawnym wynikiem, ale że i ty
wredulusie contra veritatem.
14 lis 09:25
wredulus_pospolitus:
kerajs ... ja nie zaglądam do wszystkich tematów
co do Twojego wzoru:
n = 4
34 + 3 = 84 sposoby
układy:
ABAB − x12
ABAC − x24
ABCD − x24
ABCB − x24
Co daje nam 108 sposobów.
14 lis 11:24
wredulus_pospolitus:
dobra ... źle dodałem
14 lis 11:24
wredulus_pospolitus:
n = 5
35 − 3 = 240
ABABC − x60
ABACB − x60
ABCAB − x60
ABCAC − x60
to już daje nam 240 sposobów, a jeszcze mamy:
ABCBC − x60
ABCBD − x120
ABCDB − x120
ABCDE − x120
14 lis 11:31
kerajs: Ad 11:24
Zakładałem że, przy tak intensywnym udzielaniu się na forum, śledzisz tematy w których się
wypowiadasz. A szczególnie te, które podważają Twoje rozwiązania.
Ad 11: 31
Nie rozumiem skąd bierzesz te wartości. Możliwe, iż wpływa na nie piąty kolor E.
Niech pierwsze krzesło będzie koloru A. Możliwe są trzy rodziny rozwiązań:
1) A ? A ? ?
2) A ? ? A ?
3) A ? ? ? ?
gdzie znak zapytania oznacza krzesło w innym kolorze niż A.
Liczba kolorowań w każdej z rodzin wynosi:
1) 3*3*2=18
2) 3*2*3=18
3) 3*2*2*2=24
gdzie czynniki iloczynów odpowiadają liczbie możliwych kolorów jakie mogą przyjmować znaki
zapytania (począwszy od pierwszego od lewej)
Skoro liczba kolorowań pięciu krzeseł gdzie pierwsze jest koloru A wynosi 60, to wszystkich
możliwych będzie cztery razy więcej, czyli 240, a to nolens volens jest także 35−3.
14 lis 14:13
luq karasiuq: Świetne zadanie, spędzę nad nim jutrzejszy poranek bez podglądanka waszych odp
14 lis 14:37
luq karasiuq: @admin Proszę o interwencje ws. zachowania użytkownika @Erosoman Renoma tego forum nie może
zostać zbrukana przez rustykalne podśmieHUJE rodem z pierwszej klasy zawodówki w mętowie
kościelnym
14 lis 14:47
kerajs: Jest tu jakaś moderacja, aby nie przypadkiem zbanował Erotomama, i usunął śmieci (czyli jego
posty oraz ten post) ?
14 lis 14:52
kerajs:
@moderacja
Dziękuję
@luq
Można podglądać. Rozwiązania, prócz samego wyniku, jeszcze nie zostały podane.
14 lis 18:35
FilipSzejk: Ja pomyślałem o tym tak: niech xn opisuje liczbę ciągów kolorów spełniających warunek
"odpowiedniego"
sąsiedztwa o długości n+2, takich że x1 i xn+2 jest danym kolorem, yn niech opisuje takież
ciągi,
gdzie x1 i xn+2 są dane, ale różne. Wtedy xn = 3 * yn −1 i yn = 2 * yn−1 + xn−1.
Rozwiązaniem tej rekurencji jest rzeczywiście ciąg xn = 3n + 3* (−1)n, ale też każdy taki
ciąg pomnożony przez stałą.
Nie wiem, czy daje to poprawne wyniki, ale mam nadzieję, że wniesie coś do dyskusji.
14 lis 21:50