matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jagoda :
Oblicz granicę lim
n−>
∞
[(3n+1)(ln(n)−ln(n+2))]
12 lis 09:19
ICSP:
n
a
n
= (3n+1)[ln(n) − ln(n+2)] = ln(
)
3n+1
=
n+2
−2
= ln[(1 +
)
(n+2)/−2
(−6n − 2)/(n+2)
] → − 6
n+2
12 lis 09:53
jc:
lub tak
n+2
n+2
2
(3n+1)(ln n − ln (n+2) ) = − (3n+1) ln
= − ln
− 3 ln (1+
)
n
n
n
n
→− 3 ln e
2
= −6
12 lis 10:53