Równanie z pierwiastkiem
BoosterXS: Rozwiąż równanie:
13 = 5√ 9−x −13 + x
Rozwiązałem to równanie podstawiając nową zmienną t=√ 9−x , wynikiem jest x ∊ {−7,8}
Czy ma ktoś pomysł na inne rozwiązanie, takie bardziej schematyczne dla licealisty?
11 lis 23:26
ABC:
analiza starożytnych , znajdujesz kandydatów i sprawdzasz czy przechodzą
11 lis 23:28
ABC:

na marginesie te liczby które podałeś nie spełniają wyjściowego równania , ono nie ma rozwiązań
11 lis 23:34
chichi: Tak jak @ABC pisał, nie wyznaczam dziedziny, posłużę się metodą starożytnych o ile będzie taka
potrzeba

13=5
√9−x−13+x
26−x=5
√9−x / ()
2
x
2−52x+676=225−25x
x
2−27x+451=0
Δ=729−4*451<0
Brak rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych
11 lis 23:43
ICSP: Metoda analizy starożytnych − robisz co chcesz ale na końcu należy sprawdzić czy otrzymany
wynik jest rozwiązaniem.
Co więcej przed rozpoczęciem przekształceń należy wyraźnie zaznaczyć, że używamy właśnie tej
metody.
5√9 − x = x − 13
25(9−x) = x2 − 26x + 169
x2 − x − 56 = 0
(x−8)(x+7) = 0
x = 8 v x = −7
robiłem co chciałem, więc jak wcześniej zostało wspomniane musisz sprawdzić czy te liczby
faktycznie są rozwiązaniem.
W tym celu wystarczy podstawić je do równania.
11 lis 23:50
BoosterXS: Kurde, ale błąd strzeliłem przy przepisywaniu. Poprawne równanie to 0 = 5
√ 9−x − 13 + x
Bardzo dziękuję za przesłane wyżej wskazówki
12 lis 00:00