11 lis 21:45
ABC:
znaleźć obraz czy wyznaczyć zbiór wartości, jeden
11 lis 21:47
ICSP: wyznaczyć zbiór wartości funkcji f na dziedzinie będącej zbiorem liczb rzeczywistych.
11 lis 21:55
Anastazja: Czyli obliczyć Zwf dla każdego pojedynczego elementu?
11 lis 21:59
ICSP: dla pojedynczego elementu możesz policzyć wartość
dla zbioru argumentów który nazywamy dziedziną możesz wyznaczyć zbiór wartości.
f(x) = x2
Zbiór wartości : f(R) = [0 ; ∞)
ale dla pojedynczego elementu/argumentu wyznaczasz konkretną wartość
f(1) = 1 <− to nie zbiór
Najlepiej jest narysować funkcję i z jej wykresu odczytać zbiór wartości.
11 lis 22:25
Anastazja: I to już będzie po problemie co nie? @ICPS a co znaczy jeszcze pkt d?
11 lis 22:56
ABC:
supremum masz znaleźć ze zbioru który powstanie jak zadziałasz funkcją na iksy z przedziału
tego
11 lis 22:59
Anastazja: Powiedział by mi Pan jak sie to znajduje?
11 lis 23:24
ABC: to zależy od funkcji, ta tutaj zdaje się nie jest ciągła w 1 , w takich przypadkach wykres może
uciekać do nieskończoności ale na twoje szczęście tu tak nie jest
musisz zobaczyć w jaki zbiór układają się wartości funkcji na tym przedziale
11 lis 23:27
Anastazja: A Pan by mi nie przedtawił tego rozwiązania tutaj?
11 lis 23:27
ABC:
nie bo już idę spać

narysuj sobie , to nie jest trudne
11 lis 23:37
Anastazja: A jutro rano?
11 lis 23:48
ABC: rano to ja mam nauczanie zdalne , a potem korepetycje

jak pokazujesz że coś jest supremum czyli najmniejszym ograniczneniem górnym zbioru:
1) że jest ograniczeniem górnym
2) że coś już o kawałeczek mniejsze nie jest ograniczeniem górnym, w tym celu możesz wskazać
odpowiedni element w zbiorze który wystaje
12 lis 06:45
Anastazja: jaką metodą sprawdza się cos takiego?
12 lis 09:54
znak: Przecież ABC napisał Ci, jakie warunki masz.
Funkcja jest na tyle prosta, że nawet widać, gdzie na tym przedziale będzie wartość największa
funkcji. Jeśli masz trudności, to proponuję narysować sobie funkcję, zaznaczyć przedział,
który Cię interesuje, a następnie sprawdzić, jakie wartości może przyjąć funkcja na tym
przedziale i wtedy się zastanowić, czy któraś z tych wartości nie będzie supremum.
12 lis 10:07