granica
mr t: Czy granice limx→∞ (3√x3+1−x) można policzyć wyciągając n przed pierwiastek? Czy trzeba
robić to mnożąc przez sprężenie?
11 lis 19:58
wredulus_pospolitus:
a
3 − b
3 = (a−b)(a
2 + ab + b
2)
związku z tym , przez co mnożysz licznik i 'mianownik'
11 lis 20:00
mr t: @wredulus wiem, że tak mogę, natomiast przy wyciągnięciu x przed pierwiastek granica się liczy
10 razy szybciej, tylko zastanawiam się czy to "legalne"?
11 lis 20:01
wredulus_pospolitus:
nie jest to 'legalne' bo co z tego że 'x wyciągniesz przed pierwiastek'

masz
x
3√1 + 1/x3 − x = x(
3√1 + 1/x3 − 1) <−−− i ile wynosi granica z tego
11 lis 20:03
wredulus_pospolitus:
nie jest to 'legalne' bo co z tego że 'x wyciągniesz przed pierwiastek'

masz
x
3√1 + 1/x3 − x = x(
3√1 + 1/x3 − 1) <−−− i ile wynosi granica z tego
11 lis 20:03
mr t: racja... miałem chwilowe zacięcie.... dzięki
11 lis 20:05