Korzystając z różniczki I rzędu obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
Impostor:

Korzystając z różniczki I rzędu obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
2/[(1,01)
2]
11 lis 19:33
ABC:
| | 2 | |
f(x)= |
| , x 0=1 , dx=0,01 , obliczasz f' i jedziesz  |
| | x2 | |
11 lis 19:54
wredulus_pospolitus:
@ABC ... jeszcze podaj wzór, bo coś czuję że ktoś go nie zna
11 lis 19:54
ABC: no właśnie go testuję czy zna wzór i pochodne umie liczyć
11 lis 19:56
Impostor: Bardzo dziękuję! Też myślałem o f(x)=2/x2 ale nie wpadłem na to, żeby rozdzielić 1,01 na
1+0,01... Z resztą obliczeń nie miałem problemu, wzór mam. Wyszło mi 2−4*0,01=1,96
11 lis 20:15