Rozbicie równania na warunki
Shizzer: Mając takie równanie:
(p + 1)2 + q2 + (r − 1)2 = (x + 1)2 + y2 + (z − 1)2
Mogę zapisać tak:
Równanie jest spełnione wtedy i tylko gdy:
((p + 1)2 = (x + 1)2) ∧ (q2 = y2) ∧ ((r − 1)2 = (z − 1)2)
?
11 lis 19:23
wredulus_pospolitus:
nie ... nie możesz
11 lis 19:29
wredulus_pospolitus:
chyba że jest jakiś ukryty związek pomiędzy p i x, q i y oraz r i z o którym nie wspomniałeś
11 lis 19:29
Shizzer: Dobra... Już wiem dlaczego nie mogę. Dodawanie jest przemienne... Dzięki za odpowiedź
11 lis 19:32