matematykaszkolna.pl
Punkt i linia prosta 6latek: rysunekZaczynam nauke geometrii od podstaw . Bede sie uczyl tego dzialu z ksiazki Boleslaw Iwaszkiewicz Geometria elementarna Zaczynam od rozdzialu I PODSTAWOWE UTWORY PLASKIE &2 PUNKT I LINIA PROSTA Zadanie nr 3 Na prostej obieramy 3 punkty A, B, C Wymienic ktory z tych punktow lezy miedzy dwoma pozostalymi Czy mozna podac iine kolejnosci punktow A B C oprocz tej ktora obralismy ? Podac je i kazdym przypadku wymienic ten punkt ktory lezy miedzy dwoma pozostalymi
11 lis 19:22
6latek: Czy mozna obrac jeszcze inne kolejnosci ?
11 lis 19:48
ABC: małolat a ile to jest 3! ? emotka
11 lis 19:51
6latek: Dobry wieczor emotka Wiem ile to jest . (jeszcze pamietam ) Powiedzmy ze dopiero zaczynam i jestem w 1 klasie wiec teoretycznie nie wiem
11 lis 19:54
ABC: no to znajdź jeszcze 6−3 =3 ustawienia
11 lis 19:57
6latek: rysunekTeraz powinno byc dobrze . Dziekuje
11 lis 19:59
daras: utwory płaskie to jak sonata księżycowa emotka
11 lis 20:07
Eta: emotka
11 lis 20:07
6latek: Dobry wieczor emotka Na podstawie wiadomosci wyniesionych ze szkoly podstawowej potrafimy uzmyslowic sobie jak wyglada np trojkat czworokat lub kolo , badz tez kula walec szescian . Sa to tzw utwory (lub figury ) geometryczne Jedne z nich sa figurami plaskimi inne figurami przestrzennymi . Najprostszym utworem geometrycznym jest punkt Czeslaw Dytz .Geometria dla samoukow Cz1 Planimetria .Takiej samej nazwy uzywa Pan Iwaszkiewicz Sonate ksiezycowa poslucham w nocy emotka
11 lis 20:22
ite: Czy to ten autor, co niektóre utwory nazywa czwartak, czwartaniec, czwartaczan, czwartaczuk, i czworaczan?
11 lis 20:53
6latek: Dobry wieczor emotka Nie . To inny Pan
11 lis 20:54
ite: Dobry wieczór, a taka ciekawa nauka się zapowiadała : (
11 lis 20:56