β=90°
Z tw. Pitagorasa w ΔADB:
|DB|=√n2+m2
Z tw. Pitagorasa w ΔBCD:
x=√n2+m22
|∡DAB|+|∡BCD|=2β=180° ⇒ Na czworokącie ABCD można opisać okrąg.
Korzystam z tw. Ptolemeusza:
|AC|*√n2+m2=√n2+m22*m+√n2+m22*n
| √n2+m2 | √n2+m2 | |||
|AC|*√n2+m2= | *m+ | *n / : √n2+m2 | ||
| √2 | √2 |
| √2 | ||
|AC|= | (m+n) | |
| 2 |
Prawie bez obliczeń
| (m+n)√2 | ||
d= | ||
| 2 |
powinnaś zrobić jakiś kurs z rysowania dla forumowiczów
haha, porównując nasze rysunki niebo, a ziemia, no cóż
jeszcze sposób dla nieznających twierdzenia Ptolemeusza i nie będących olimpijczykami
z tw. Pitagorasa dla ΔABD DB=√m2+n2
| n2+m2 | ||
z tw Pitagorasa dla ΔBCD 2a2=DB2 ⇒a2= | ||
| 2 |
| n−m | ||
cosα= | ||
| 2a |
| n−m | ||
x2=n2+a2−2an* | ||
| 2a |
| n2+m2 | ||
x2=n2+ | −n2+nm | |
| 2 |
| (n+m)2 | ||
x2= | ||
| 2 |
| √2 | ||
x=(m+n)* | ||
| 2 |