Wyznacz współczynniki b i c
Zuzka: Dane są wielomiany: F(x)=2x − 3, G(x) = x2+bx+c, H(x) = 2x3 + x2 − 8x + 3.
Wyznacz współczynniki b i c, tak aby wielomian F(x) * G(x) − H(x) był wielomianem zerowym.
11 lis 15:04
sushi:
a samej nic a nic ?
11 lis 15:12
Eta:
wymnóż , wykonaj redukcję
i
−3c−3=0 ⇒ c=−1
2b−4=0 ⇒ b=2
b=2, c= −1
========
11 lis 15:13
Zuzka: Próbowałam, ale jakieś głupoty mi cały czas wychodzą

wiec pytam
11 lis 15:14
Zuzka: Dzięki Eta za radę
11 lis 15:15
sushi:
możesz pokazać swoje obliczenia; masz dwa sposoby liczenia
11 lis 15:15