11 lis 12:51
wredulus_pospolitus:
Ale co obliczyć

Wartość ln 7

Nikt Ci tego nie będzie kazał wyliczać, co najwyżej
oszacować
ln 7 > 1 (bo 7 > e i e>1)
ewentualnie jeszcze ln 7 < 2 (bo e
2 > 7 i e > 1)
i tyle wystarczy
11 lis 13:02
Patryk: No dobrze. A skąd w takim razie w tym pierwszym przykładzie biorą się te pierwiastki w drugim
rzędzie, a potem obliczenia, że ln2 = 0,69?
11 lis 13:05
Maciess: Pierwszy link ukryty za paywallem więc nie bardzo pomogę.
Co do drugiego pytania. No to wiesz "na jakie pytanie odpowiada logarytm". Do której potęgi
musze podniec liczbe z podstawy, zeby otrzymać argument.
No to pytamy do jakiej potegi podniesc e zeby dostac 7. Widac ze to nie będzie okrągły wynik bo
musi być coś większe niz jeden, mniejsze niz dwa. Liczba będzie nie za piękna. Mozemy ją
róznymi metodami przybliżać. Ale generalnie w matematyce nie jest to nam zawsze do szcescia
potrzebne. Zapis ln7 jest dokłady
To tak jak w obliczeniach pojawia ci sie
√2 to nie wyliczasz go, ze to jest okolo 1,41...
tylko zostawiasz w takiej postaci.
Chyba ze pytasz o metody przyblizania wlasnie
11 lis 13:08
Patryk: Ok, mogę wrzucić screena na fotosik, żebyście wyjaśnili mi ten konkretny przykład?
11 lis 13:10
Patryk: Też wyczytałem, że skoro mamy ln 7 to robimy tak:
Log o podstawie 10 z 7 / Log o podstawie 10 z liczby e. To się zgadza?
11 lis 13:11
11 lis 13:15
Patryk: @up
Dzięki, nie wiedziałem, czy to nie podlega pod rozpowszechnianie

Wytłumaczycie mi, skąd ten
pierwiastek przy obliczaniu granicy, itd.?
11 lis 13:16
ABC:
ten pierwiastek dla zmyłki jest, tam powinien być logarytm naturalny zamiast niego
jeżeli ktoś jeszcze za to pieniądze bierze to nieładnie
11 lis 13:19
Patryk: No właśnie tego przykładu kompletnie nie rozumiem, mimo, że to jest wprowadzenie...
Nie powinno być ln0, ln1, ln2, ln3, itd.?
A tu jest 0, potem 2, potem √3, potem 4...Nie rozumiem tej koncepcji. Staram się ogarnąć
ciągu i granice, a tu taki hamulec przez te logarytmy.
11 lis 13:22
a7: to wygląda na drobną pomyłkę (przecież √1≠0, √3≠1,1)
11 lis 13:25
ite: 13:16 Rozpowszechnianie zabronione dotyczy treści nieodpowiednich dla użytkowników (tego
forum).
Treści nawet nieciekawe (logarytm naturalny czy taki nie jest?), ale zgodne z tematyką forum,
mogą a niekiedy muszą być udostępniane.
11 lis 13:26
Patryk: Już nie o same wartości chodzi, a o podstawianie pod n pierwiastków, zamiast kolejnych liczb
11 lis 13:26
6latek: Patryk
Na dole masz emalia do Jakuba . Napisz i zapytaj co mial na mysli .Byc moze odpowie .
11 lis 14:08
6latek: Moze byc ln√1= ln1=0
11 lis 14:11
Patryk: To inaczej. Jaki jest inny sposób ustalenia granicy tego ciągu −> ln n?
11 lis 14:12
6latek: Wedlug mnie tutaj nie ma zadnego innego sposobu
lim n→∞ ln n bedzie troche wolniej zmierzal do nieskonczonosci niz lim n→∞ n
11 lis 14:17
6latek: Tam mialem napisac niz lim n→∞ n2
11 lis 14:19