wyznacz ciąg arytmetyczny
Paula: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an)
a) a1+a2=7
a1*a2=10
1 mar 13:51
Noah: Jeszcze nie bralem ciagow ale jesli zrobilem blad prosze o wyrozumialosc
a1+a2=7
a1*a2=10
a1=7−a2
(7−a2)a2=10
a22−7a2+10=0
Δa=9 => √Δa=3
a2=5 ⋁ a2=2
a2=5 a2=2
a1=2 ⋁ a1=5
zatem gdy
a1=5 a2=2 to r=−3
lub
a1=2 a2=5 to r=3
majac to wiesz jak dalej?
1 mar 14:40
Paula: nie wiem jak dalje chodzi oto że ja wcale tego nie rozumiem!:(
1 mar 15:07
Paula: ale wynik dobry Ci wyszedł bo taki jest w odpowiedziach dzięki bardzo za pomoc!
1 mar 15:08
1 mar 15:09
Noah: spoko
1 mar 15:09
Paula: dzięki!
1 mar 15:10
Noah: wreszcie ktos podziekowal
1 mar 15:10
Noah: jestes?
1 mar 15:11
Paula: tak
1 mar 15:11
Paula: wiesz może jak zrobić podobne zadanie
wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n)
a) a
2= 2, a
4= 6
b) a
2=0 , a
5= 9
1 mar 15:12