trójkąt
surik:

Na rysunku pola trójkątów 27,12,3
Oblicz pole ABC
11 lis 12:23
Eta:
P(ABC)=108
=======
11 lis 12:26
6latek: Dlaczego tak ?
Widze ze jeszcze sa 3 rownolegloboki
A co jesli te 3 linie nie bylyby rownolegle do bokow? . dziekuje
11 lis 12:39
Eta:
P=(√P1+√P2+√P3)2
11 lis 12:55
6latek: Dziem dobry .
Dobrze . Zobacze pozniej do zbioru .
11 lis 13:14
chichi: @
Eta pozwól, że uzupełnię twoją wypowiedź z 12:55 o ten krótki dowodzik, ściśle związany z
zadaniem i tym co napisałaś

.
P.S. Dowód oczywiście jest dla ciekawskich i jest banalny

Przez punkt położony wewnątrz trójkąta ABC poprowadzono proste równoległe do boków trójkąta
ABC. Proste te dzielą trójkąt na sześć części, z których trzy są trójkątami o polach S,M i N.
Wykaż, że pole trójkąta ABC jest równe P
ABC=S+M+N+2
√SM+2
√SN+2
√MN.
11 lis 14:10
Eta:
@
chichi
Pozwól,że dokończę i .....
mamy ładniejszy wzorek

P
ABC = (
√S+
√N+
√M)
2
11 lis 15:18
chichi: @
Eta Pewnie, że ładniejszy, ja przepisałem polecenie, ale podejrzewam, że specjalnie
został ten wzór tak rozpisany, aby nie było takie oczywiste rozwiązanie, dla licealisty rzecz
jasna
11 lis 15:45
Mila:

Z własności:
Stosunek pół figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
2)
| 3 | | n | | 1 | | n | |
| =( |
| )2 ⇔ |
| = |
| ⇔k=2n |
| 12 | | k | | 2 | | k | |
3)
| | 6n | |
ΔABC∼Δ12 w skali s= |
| =3 |
| | 2n | |
P
ΔABC=3
2*12=9*12=108
Trochę dłużej dla tych, co nie pamiętają wzoru .
11 lis 15:55
chichi: @
Mila z tego właśnie korzystałem w dowodzie
11 lis 15:57
chichi:

+
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√P=
√S+
√M+
√N / ()
2
P=(
√S+
√M+
√N)
2=S+M+N+2
√SM+2
√SN+2
√MN
Q.E.D.
11 lis 16:13
Mila:
11 lis 17:19