kombinatoryka
Krzych: 7. Dla danej liczby naturalnej n 3 rozważmy zbiór Ω wszystkich permutacji
(a1, . . . , an) liczb 1, . . . , n.
A. Ile jest permutacji niebędących ciągami monotonicznymi?
B. Ile jest permutacji, takich że ai + an−i+1 = aj + an−j+1 dla wszystkich
i, j = 1, . . . , n?
C. Dane są liczby naturalne k, m, przy czym 1 < k < m ≤ n. Dla każdej
permutacji a = (a1, a2, . . . , an) ze zbioru Ω oznaczmy przez g(a) największą
liczbę j ≤ n, taką że ai < ai+1 dla wszystkich i < j. Ile jest permutacji a,
dla których g(a) = k i jednocześnie ak = m?
11 lis 08:37
wredulus_pospolitus:
rozumiem, że problemem dla Ciebie jest to, że jest to 'ogólny przykład'
więc niech n = 5 i zastanów się jakie będą rozwiązania, a później dla n = 6
(C) może być trochę skomplikowane, ale nadal do ogarnięcia (chociaż tutaj raczej n=10 do n = 15
bym polecał)
11 lis 13:06
Jan:
13 gru 19:08
Jan:
13 gru 19:16
kerajs: Postawię na:
a) n!−2
b) 0 dla nieparzystych n
(
n2)!2
n2 dla parzystych n
13 gru 22:56
kerajs: Poprawka w b):
(n−12)!2n−12 dla nieparzystych n
(gdyż zmieniłem zdanie co do interpretacji tego fragmentu tekstu zadania)
13 gru 23:23