Zbiory
tobiaszek: Dla zadanych zbiorów A,B,C wyznacz następujące zbiory E,F,G,C' (za uniwersum przyjmujemy zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych):
A={2,5,7,9} , B={2,5,6,7,8} , C=(8,9) , E=(A∪B')∩(A'∪C) , F=A∩(C\B) , G=(A∩B)∪(A'∩C)
A'=R\{2,5,7,9}
B'=R\{2,5,6,7,8}
C'=(−∞,8]∪[9;+∞)
1) A∪B'=R\{6,8} , A'∪C=R\{2,5,7,9}
E=R\{6,8}∩R\{2,5,7,9} ⇒ E=R\{2,5,6,7,8,9}
2) C\B=(8,9)
F={2,5,7,9}∩(8,9) ⇒ F=∅
3) A∩B={2,5,7} A'∩C=(8,9)
G={2,5,7}∪(8,9)
Czy mógłbym kogoś prosić o sprawdzenie? Dziękuję!
11 lis 02:14
ite:
11 lis 08:26