Iloczyn kartezjański okręgu i przedziału liczbowego w trój-wymiarze
Shizzer: Niech K = {(x, y) ∊ R : x2 + y2 = 1}. Naszkicuj zbiór [−1, 1] x K.
1. Czy ten iloczyn kartezjański będzie wyglądał tak?
T = {(x, y, z) ∊ R : x ∊ [−1, 1] ∧ (y, z) ∊ K}
2. Skoro tak to mielibyśmy zbiór wszystkich x'ów z okręgami jednostkowymi o środku w punkcie
(y, z) = (0, 0). W zbiorze x'ów [−1, 1] mamy nieskończoną ilość liczb, ponieważ działamy na
zbiorze liczb rzeczywistych. Czy prawdą jest, że taki iloczyn kartezjański to nieskończenie
wysoki WALEC ze względu na to, że zbiór x'ów jest nieskończony?
Bardzo mi zależy na tym, żeby ktoś zweryfikował czy moje rozważania są poprawne. Chciałbym
zrozumieć czy dobrze myślę, ponieważ na zajęciach nie budowałem żadnych zbiorów w R3.
10 lis 20:05
Maciess: Przede wszystkim to (x,y,z)∉R tylko do R3
10 lis 20:29
Shizzer: Ok, dziękuję za uwagę, zapamiętam. A czy mógłbym prosić o zweryfikowanie mojego rozważania?
Poczułbym się pewniej wiedząc czy wszystko rozumiem czy jednak mam gdzieś błędy
10 lis 20:40
Maciess:

Ide sobie po płaszczyźnie. Patrze na dół lezy sobie coś okrągłego. Staje w środku, wygląda mi
to na okrąg. Łapie z to moje hulohop i podciągam do siebie na wysokość 1. (nie przechylam).
Czemu to ma mieć nieskończoną wysokość?
10 lis 20:41
Shizzer: W układzie współrzędnych ten walec będzie miał dolną podstawę w x = (−3) i górną w x = 4, tak?
10 lis 20:52
ite: Ja tylko zapytam co to jest trój−wymiar?
Bo [−1, 1] x K to zbiór par, w których pierwszy element należy do przedziału [−1, 1] (liczby
rzeczywiste z tego przedziału?), drugim jest para współrzędnych punktu leżącego na okręgu
jednostkowym.
? ?
10 lis 20:58
Shizzer: A jak mogę nazwać układ ze współrzędnymi x, y, z? Myślałem, że mogę napisać trój − wymiar.
Jeśli nie to mój błąd
10 lis 21:08
Shizzer: No i wreszcie czy jeśli napisałbym, że powstały walec ma wysokość 7 a nie że jest nieskończenie
wysoki to moje rozumowanie byłoby poprawne?
10 lis 21:19
Maciess: Ale skąd ty wziałes sobie te x=−3 i x=4?
10 lis 21:21
Shizzer: Przepraszam. x=−1 i x=1 oczywiście, patrzyłem na inne zadanie stąd mój błąd
10 lis 21:26
Maciess: Ok. ite chodziło pewnie o to, że formalnie taki iloczyn wygląda w ten sposob
<x,<y,z>> gdzie x∊R, <y,z>∊R2 (czyli na pierwszym miejscu liczba, na drugim para).
10 lis 21:31
Shizzer: Super, wszystko jasne. Bardzo dziękuję za pomoc!
10 lis 21:36