Fizyka, energia potrzebna do poruszenia satelity
Bill: Witam, mam takie zadanko:
Satelita (o masie 1200 kg) krąży początkowo po orbicie o promieniu 2R(R −promień Ziemi), po
czym zostaje przeniesiony na orbitę o promieniu 3R. Jaka ilość energii została zużyta do tego
celu:
Nie wiem do końca jak zrobić, ale spróbuję, niech mnie ktoś poprawi jakby co w rozumowaniu, bo
jak źle rozumuję to nawet nie będę próbował na liczbach liczyć.
Wpierw muszę obliczyć I prędkość kosmiczną na h=2R a potem na 3R. Potem przy użyciu v1 i v2
liczę kolejno Ek1 i Ek2. Potem liczę dla tych wysokości energie potencjalne ze wzoru energii
potencjalnej w polu centralnym. Następnie od Ep2+Ek2 (na h=3R) odejmuje Ek1+Ep1 (na h=2R), I
wtedy ma mi wyjść ilość energii. Dobrze teorię napisałem?
1 mar 13:36