Prawdopodobienstwo bardzo proszę o pomoc :(
Alicja: Trylogie skladajaca sie z dwoch powiesciu dwutomowych oraz jednej jednotomowej ustawiono
przypadkowo na polce. Jakie jest prawdopodobienstwo tego,
ze tomy (a) obydwu (b) co najmniej jednej z dwutomowych powiesci znajduja
sie obok siebie i przy tym tom I z lewej, a tom II z prawej strony.
Męczę się już dobre parę godzin nad podpunktem b, jednak nijak nie zgadza mi się to z
odpowiedzią....
9 lis 21:09
a7: a jaka jest odpowiedź?
9 lis 21:09
Anastazja: 7/20
9 lis 21:11
a7: Ω=5! (czy tak?)
9 lis 21:13
Anastazja: tak tak, najwyrazniej... jednak nie jestem przekonana co do przypadkow, ktore trzeba
rozpatrzec... w ogole mi to nie wychodzi, dlatego bede niezmiernie wdzieczna za pomoc w tym
zadaniu
9 lis 21:15
wredulus_pospolitus:
(a)
Książki dwutomowe traktujemy jako 'całość'.
Więc mamy trzy elementy które ustawiamy na 3! sposobów
| | 3! | | 6 | | 1 | |
stąd P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 5! | | 120 | | 20 | |
(b) (pierwsza dwutomówka jest ok + druga dwutomówka jest ok − obie dwutomówi są okey)
| | 4! | | 4! | | 3! | | 4 + 4 − 1 | | 7 | |
P(B) = |
| + |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 5! | | 5! | | 5! | | 20 | | 20 | |
9 lis 21:36
a7:
12 34 5
12 354
12 435
12 453
12 534
12 543
3 12 45
3 12 54
4 12 35
4 12 53
5 12 34
5 12 43
34 12 5
35 12 4
43 12 5
45 12 3
53 12 4
54 12 3
34 5 12
35 4 12
43 5 12
453 12
5 43 12
534 12
takich mamy 24 plus 24 dla tomów "3"i "4" minus część wspólna czyli −6 czyli |A|=42
Ω=5!=12=
9 lis 21:39
Anastazja: Dziękuję bardzo ♥
10 lis 11:04
Alicja: Dziękuję bardzo za pomoc, teraz juz rozumiem
10 lis 11:05
a7: : )
10 lis 11:56