f kwadratowa
martyna: najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f w przedziale <−3,0> jest rowna 4. a najmniejsza
wartosc w tym przedziale jest rowna 1. wyznacz wzor funkcji w postaci ogolnej wiedzac ze
maksymalny przedzial w ktorym ta funkcja jest rosnaca to (−
∞,−2>
| | 3 | |
odpowiedz to f(x)= i |
| x2 − 3x +1 |
| | 4 | |
a mi caly czas wychodzi
f(x)= − x
2+ −4x +1
9 lis 19:13
wredulus_pospolitus:
co to magiczne 'i' robi w odpowiedzi
9 lis 19:21
ICSP:
x
w = −2
y
w = 4
f(x) = a(x+2)
2 + 4
f(0) = 1
1 = 4a + 4
9 lis 19:22
martyna: − a nie i mialo byc, przepraszam, nie zauwazylam
9 lis 19:23
martyna: a dziekuje, no tak, wierzcholek jest w przedziale
9 lis 19:24
wredulus_pospolitus:
1) skoro funkcja jest rosnąca w przedziale (−
∞ , −2> (i jest to maksymalny przedział) to:
a) a < 0
b) x
wierzchołka = −2
2) skoro w przedziale <−3 ; 0> funkcja przyjmuje największą wartość równą 4 to (w połączeniu z
1.b):
a) y
wierzchołka = 4
w Twojej funkcji f(−2) = −4 + 8 + 1 = 3
9 lis 19:24
6latek: Wrocmy do pochodnych i przestajmy tak eksploatowac funcje kwadratową .
9 lis 19:27
Eta:
"małolat" .... świrujesz?
9 lis 20:30
6latek: Eta − nie . Dlaczego tak sądzisz ?
9 lis 20:31
Eta:
pochodna? do tak banalnego zadania z kl.2
9 lis 20:35
6latek: Napisalem to ogolnie gdyz przeczytalem kiedys taka opinie ze z powodu usuniecia pochodnych
nadmiernie
ekspolatuje sie funkcje kwadratowa
Przepraszam ze to tak odebralas .
Tak sie teraz zastanawian ze byc moze zasluzylem na taka opinie .
9 lis 20:44
Eta:

żartowałam
9 lis 20:45
ABC:
Małolat, ty świrujesz z tym kolorem nicka, już ci napisałem w innym wątku
9 lis 20:47
Eta:
6latek
a taki może być
9 lis 20:48
ABC:
mówiłem mu właśnie żeby wrócił do zielonego
9 lis 20:51
Eta:
On jeszcze "malusi" jest
9 lis 20:57