Równania i funkcja kwadratowa
Szukacz: Cześć, nie bardzo wiem jak mam się wziąć za te zadania:
1.Naszkicuj wykres funkcji f(x)= (x/2) + 1, gdzie x∈<−2,0)Ս(0,2>.
a) Podaj wzór funkcji g, której wykres otrzymamy w wyniku przekształcenia wykresu
funkcji f przez symetrię środkową względem punktu (0,0).
b). Na podstawie wykresu funkcji g rozwiąż nierówność g(x)≤ −1.
Czy ktoś mógłby naszkicować mi wykres funkcji? Bo później rozumiem,
że odbijam go względem początku układu współrzędnych, czyli zmieniam obie wartości?
2. Rozwiąż algebraicznie równanie i nierówność:
|−x − 7| ≥ −7
Co to znaczy algebraicznie? Bo mi tutaj od razu wychodzi, że x to wszystkie liczby rzeczywiste
−
skoro tam w wartości bezwzględnej coś ma być większe niż liczba ujemna, to będzie to prawda dla
każdej
liczby. Czy dobrze rozumuję?
3. Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −3 i 1. Wykres funkcji f przecina oś OY w
punkcie o rzędnej −1,5.
a) Wyznacz wzór funkcji f w postaci iloczynowej, ogólnej i kanonicznej.
b) Podaj maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f
c) Jakie miejsca zerowe ma funkcja y=f(−x)+1.5 ?
Tutaj potrzebuję naprowadzenia. Jak to zrobić, który wzór wyznaczyć pierwszy? Iloczynowy?
Ile wtedy wynosi a? I jak opisywać przedziały montonicznosci?
4. Wykaż, że równanie 2x2−(k+1)x+2=0 ma rozwiązanie tylko wtedy, gdy k∈ (−∞, −5 >∪< 3,
+∞).
Tu nie bardzo wiem, jak zacząć. Próbować jakoś deltę liczyć?
9 lis 18:07
sushi:
1.
| | x | |
f(x)= |
| + 1 − tak wygląda w pierwszym ? |
| | 2 | |
9 lis 18:31
6latek: Zad.2
Algebraicznie tzn niegraficznie tylko rachunkiem
|a|≥k ⇔a≥k lub a≤−k
9 lis 19:19
6latek: W zadaniu nr 3 masz podane 3 punkty przez ktore przechodzi ta parabola
A= (−3,0) B=(1,0) −miejsca zerowe
i C=(0, −1,5 ) wierzcholek paraboli
masz 3 punkty wiec pisz rownanie paraboli
9 lis 19:34
Szukacz: @ sushi − tak, tak wygląda równanie w pierwszym
@ 6latek − zatem napisanie po prostu x€R jest poprawnym rozwiązaniem?
9 lis 20:25
6latek: −x−7≥−7
−x≥0 to x≤0
lub
−x−7≤7
−x≤14 to x≥ −14
Jesli wrzucisz rozwiazania na os liczbowa to zobaczysz ze x∊<−14,0>
9 lis 20:38
Szukacz: @6 latek
Szczerze to nie rozumiem tego. Skoro mówisz, że rozwiązania są od −14 do 0, ale przecież jeżeli
wstawimy tam,
w wartości bezwzględnej cokolwiek (choćby sto) no to wyjdzie nam także prawda. Bo dzięki
wartośći bezwzględnej pozbędziemy się znaku ujemnego.
9 lis 21:59
wredulus_pospolitus:
przecież nierówność
|−x−7| ≥ −7 jest ZAWSZE spełnione (wartość bezwzględna z dowolnej liczby będzie większa
od liczby ujemnej)
Nie ma co tutaj rozwiązywać
9 lis 22:07
wredulus_pospolitus:
(4) liczysz Δ i sprawdzasz kiedy on będzie ≥0
9 lis 22:08
Jerzy:
Ad.2) |a| ≥ 0 dla dowolnego a, czyli : −x − 7 może przyjąć dowolną wartość,czyli:x ∊ R
9 lis 22:09