Dzielenie wielomianów
Mango10: Reszta z dzielenia wielomianu W(x)= x
4 + (a+b)x
3 + 2x
2+bx+6
przez wielomian P(x) = x
2 + 4x + 3 jest równa x + 9.
Oblicz a i b.
I nie wiem jak to zrobić NIE wykonując dzielenia pisemnego W(x) przez P(x)
9 lis 18:00
ICSP: W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
W(x) = Q(x)*(x2 + 4x + 3) + x + 9
Wystarczy znaleźć takie x1 i x2 aby wielomian Q znikł.
9 lis 18:01
Mango10: ?
9 lis 18:30
Mango10: nie mogę się doliczyć
9 lis 18:30
sushi:
xx2+4x+3=0 to poszukaj tutaj x1 i x2
9 lis 18:36
Eta:
x2+4x+3=(x+1)(x+3) x1=−1 x2= −3
W(−1)= −1+9 =8
W(−3)= −3+9=6
W(−1)=........
W(−3)=.....
.....................
a=7, b= −3
==========
9 lis 18:56
Mango10: dziękuję
9 lis 21:28