TWIERDZENIE KRONECKERA-CAPELLEGO
bluee: Korzystając z twierdzenia Kroneckera−Capellego rozwiąż układ równań:
x+y−z=2
x−y+2z=1
3x+y=5
9 lis 17:19
sushi:
a jakiś własny wkład ?
9 lis 17:54
jc: Układ równań ma rozwiązanie ⇔ rząd macierzy = rząd macierzy rozszerzonej.
Skorzystaj.
9 lis 17:54
ICSP: W
3 = 2W
1 + W
2
dlatego W
3 można odrzucić
x + y = 2 + z
x − y = 1 − 2z
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z ∊ R
9 lis 17:55
ICSP: i z tego co kojarzę twierdzenie Kroneckera−Capellego nie służy do rozwiązywania układu równań
tylko do stwierdzenia ile ten układ ma rozwiązań.
9 lis 17:56
Maciess: + pomoze określić wymiar rozwiązania. W tym wypadku 3−rankA=3−2=1 co się zgadza z tym co
policzył ICSP.
9 lis 18:00
bluee: Mój wkład własny opiera się na tym, że babka od matmy ma kłopot z obsłużeniem
platformy e−elearningowej, więc wykładu praktycznie nie było i nie jestem pewna moje
samodzielne
wnioski są słuszne (niestety nie miałam macierzy w liceum), więc chciałam się oprzeć na jakimś
"przykładowym rozwiązaniu". Z tego co wydedukowałam sama sprawdzam rząd macierzy głównej
oraz uzupełnionej. Jeśli są sobie równe wyznaczam niezerowy minor i wyznaczam dwie niewiadome
na podstawie trzeciej, tak jak wskazał ICSP. Przeliczyłam już kilka przykładów, ale mam problem
z wyznaczeniem rzędu macierzy uzupełnionej, tj. z obliczeniem wyznacznika jej największego
minora, czyli niej samej. Mam problem z wyznacznikami macierzy większych od 3x3...
1 1 −1 2
1 −1 2 1 Czy metoda sarrusa jest zasadna dla macierzy 4x3?
3 1 0 5
To będzie 1*−1*0*2+1*2*5*

Jak inaczej obliczyć ten wyznacznik?
9 lis 18:42
sushi:
wyznaczniki liczysz zawsze dla 2x2, 3x3, 4x4, 5x5, itp
9 lis 18:48
9 lis 18:49
bluee: Czy w przypadku macierzy 4x3 tj. uzupełnionej zakładam, że jej maksymalny rząd wynosi 3 i
sprawdzam tylko wyznacznik dla macierzy głównej, który wyszedł mi 6.
Czyli R(U)=R(A)=3 TAK?
9 lis 18:51
bluee: DZIĘKUJĘ ZA LINK

Bardzo pomocny!
9 lis 18:54
sushi:
powiem tak, mi det (A)=0 więc rzA=2, rzAu moze wyjść 3, jezeli znajdziesz trzy takie kolumny,
że wyznacznik ≠0
9 lis 18:54
bluee: Masz rację det(A) zgubiłam jeden −

A co do det(U) to będzie tak
1 1 −1 2 1 1 0 2 1 1 2
1 −1 2 1 = 1 −1 1 1 (k
3+k
2)=(−1)
(2+2)*1 1 −1 1 = 0

3 1 0 5 3 1 0 5 3 1 5
Czy to jest prawidłowe?
9 lis 19:02
sushi:
które kolumny wybierasz do liczenia ?
9 lis 19:05
bluee: Do 3 dodaje 2 o to chodzi?
9 lis 19:09
sushi:
aby obliczyc wyznacznik musisz miec macierz 3x3, więc aby stworzyć "minor" wybieramy kolumny:
a) x,y, wyraz wolny
b) x,wyraz wolny, z
c) wyraz wolny, y, z
9 lis 19:10
9 lis 19:11
bluee: A
9 lis 19:15
bluee: Wzory Cramera rozumiem. Chodzi mi o to czy obliczenie 19:02 jest prawidłowe?
9 lis 19:16
sushi:
zapis nieczytelny, więc nawet nie wiem co się za "stwory" tam pojawiają
9 lis 19:21
bluee: Ok. tak czy siak dzięki za odpowiedź.
9 lis 19:24
sushi:
liczysz 3x4 wyznacznik, którego nie wolno liczyć; można tylko jak 18.48 liczyć dla macierzy
kwadratowej
9 lis 19:26
9 lis 21:19