Szkicowanie zbioru w R^3
Shizzer: Niech B = {(x, y, z) ∊ R
3 : x
2 + y
2 + z
2 ≤ 4}, P = {(x, y, z) ∊ R
3 : 4y
2 − 9 = 0}
Naszkicuj zbiór B ∩ P.
| | 9 | | 3 | | 3 | |
4y2 − 9 = 0 ⇔ y2 = |
| ⇔ (y = |
| ∨ y = − |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Częścią wspólną obu tych zbiorów będą koła. Tak jak na tym obrazku:
https://ibb.co/V3mQgL4
Tylko jak mam je właściwie naszkicować? Jak obliczyć promień tych dwóch kół? (promień kuli to
4)
9 lis 16:57
ite: prowizoryczny widok "z góry" z oboma promieniami i odcinkiem, którego długość łatwo obliczyć
https://prnt.sc/vg7hv2
9 lis 17:09
Shizzer: Dzięki! Niestety nie widziałem tego
9 lis 17:58