twierdzenie o trzech ciągach
kxp: Wyznacz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
lim n√22n−1+n2
n−>∞
lim n√n−1n (n do potęgi −1 do potęgi n)
n−>∞
9 lis 12:45
wredulus_pospolitus:
1)
2
2n−1 = 0.5*4
n
i z tw. o 3 ciągach
2)
n
(−1)2k = n
z tw. o 3 ciągach
9 lis 13:14
kxp: A jak mam potraktować n2 w pierwszym przykładzie? Jest mniejsze niż to pierwsze wyrażenie?
Jeśli tak, to dlaczego?
9 lis 13:27
getin:
lim
n→∞ n√n2 = lim
n→∞ (n
2)
1/n = lim
n→∞ n
2/n = e
lim ln n2/n =
= e
lim 2/n * ln n = ***
| | 2 | | 2ln n | | 2 | |
limn→∞ |
| * ln n = limn→∞ |
| =H limn→∞ |
| = 0 |
| | n | | n | | n | |
*** = e
0 = 1
lim
n→∞ n√22n−1 = lim
n→∞ (2
2n−1)
1/n = lim
n→∞2
2n−1n = 2
2 = 4
więc n
2 słabiej rośnie niż 2
2n−1 przy n dążącym do nieskończoności
10 lis 07:25