Dane jest sin x = ¼ i 0 x < p/2 (x jest w pierwszej ćwiartce). Znajdź cos x.
Nonim: Dane jest sin x = ¼ i 0 x < p/2 (x jest w pierwszej ćwiartce). Znajdź cos x.
Proszę o rozwiązanie z wplecionym wytłumaczeniem, wiem że wynik to √15/4
9 lis 12:31
Szkolniak: | | 1 | | π | |
sin(x)= |
| / podnosimy do kwadratu, możemy ponieważ x∊(0; |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
| | √15 | | π | |
cos(x)= |
| , bo x∊(0; |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
9 lis 12:36
Nonim: właśnie zawuważyłem że π zamieniło się w p gdy pisałem. czy to coś zmienia?
9 lis 12:38
6latek: sin2x+cos2x=1
cos2x=1−sin2x ⇒cosx= √1−sin2x
licz dalej sam/a
9 lis 12:38
Eta:

x−− kąt ostry
b
2=16k
2−k
2 ⇒ b=
√15k
9 lis 13:38
chichi: @
Eta chyba zjadłaś pierwiastek w liczniku

, a pytający może nie wiedzieć, że |cosx|≤1
9 lis 13:46
Eta:
Taaaaak

( muszę iść na obiad !
Dzięki za uwagę
9 lis 13:51