dla jakich wartosci m rowannia maja dokladnie 1 pierwiastek znajdz go
ki: (m+1)x2−2x+m−1=0
1 mar 11:55
ki:
1 mar 12:15
driver:
a=m+1, b=−2, c=m−1
a≠0⇒m≠−1
Δ=0⇒Δ=b2−4ac=(−2)2−4*(m+1)*(m−1)=4 − 4(m2−1)=4−4m2+4=−4m2+8
−4m2+8=0⇒−4m2=−8⇒m2=2⇒m1= ..... , m2=.......
1 mar 12:22
ki: x2(p−5)+2p2+p+1/2 jaka tu jest delta bo mi wychodzi
−7p2−14p+23
1 mar 12:26
ki: i potem z tego delta √840
1 mar 12:26
Bogdan:
Dzień dobry.
Rozpatrujemy dwa przypadki
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pierwszy przypadek: a = 0 ⇒ m + 1 = 0 ⇒ m = −1
dla m = −1: −2x − 2 = 0 ⇒ x = −1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Drugi przypadek: a ≠ 0 i Δ = 0
m + 1 ≠ 0 ⇒ m ≠ − 1
Δ = 4 − 4(m
2 − 1) = 0 ⇒ m
2 = 2 ⇒ m = −
√2 lub m =
√2
| | 2 | | 1 | |
dla m = −√2: x = |
| = |
| = −1 − √2 |
| | 2(1 − √2) | | 1 − √2 | |
| | 2 | | 1 | |
dla m = √2: x = |
| = |
| = ... dokończ |
| | 2(1 + √2) | | 1 + √2 | |
1 mar 12:45