matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że.
Wojtewski:
Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n zachodzi równość:
1
1
1
n
+
+ ... +
=
1*2
2*3
n*(n+1)
n+1
9 lis 11:03
ICSP:
1
1
1
L =
+
+ ... +
=
1*2
2*3
n*(n+1)
1
1
1
1
1
= 1 −
+
−
+ ... +
−
=
2
2
3
n
n+1
1
n
= 1 −
=
= P
n+1
n+1
9 lis 11:05